שימור מזון בארץ ישראל: מגמות בניהול עודפי מזון בימי הביניים

אורי צ'יז'יק-מאיר, אפרים לב

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

תהליכי קלקול, כדוגמת ריקבון או התעפשות, מתרחשים כאשר מיקרואורגניזמים שונים, כמו פיטריות או חיידקים, ניזונים מהמזון ובכך הופכים אותו לבלתי אכיל לבני אדם. קשה לקבוע בוודאות מתי החל האדם לשמר את מזונו, העדויות הראשונות לשימור מזון הן מתחילת ההתיישבות החקלאית. המאמר דן בתקופה שתחילתה בכיבוש המוסלמי של ארץ ישראל וסיומה בתחילת המאה הי"ט, עם התפתחות שיטות שימור מזון חדשות ושונות ברחבי העולם. לצורך כתיבת המאמר נסקרו מקורות ראשונים מגוונים. במאמר ייבחנו לעיתים גם מקורות נקודתיים שנכתבו במהלך המאה הי"ט - תקופה שהיא מחוץ לתחום המחקר - המבטאים מסורות של שימור מזון ויכולים לסייע בהבהרת שיטות שונות, אשר קיימות עליהן עדויות מוקדמות יותר.
Original languageHebrew
Pages (from-to)87-120
Number of pages34
Journalירושלים וארץ-ישראל
Volume7
StatePublished - 2010

IHP Publications

  • ihp
  • Eretz Israel -- History
  • Food conservation
  • Microorganisms
  • Nutrition

Cite this