TY - JOUR
T1 - מיתוג מחדש של ריחוק חברתי לריחוק פיזי: קריאה לשינוי אוצר המילים בקידום בריאות, ולשיפור תקשורת ברורה במהלך פנדמיה
T2 - [תקציר]
AU - סורנסן, קריסטין
AU - אוקאן, אורקן
AU - קונדיליס, ברברה
AU - לוין-זמיר, דיאן
N1 - המאמר המלא: Sørensen, K., Okan, O., Kondilis, B., & Levin-Zamir, D. (2021). Rebranding social distancing to physical distancing:calling for a change in the health promotion vocabulary to enhance clear communication during a pandemic. Global Health Promotion, 28(1), 5-14.
PY - 2021
Y1 - 2021
N2 - רקע: במהלך התפרצות ה־19-COVID המונח 'ריחוק חברתי' זכה לתשומת לב עצומה בתקשורת ובמדיה החברתית, ואומץ על ידי ממשלות כאמצעי זהירות אוניברסלי לבלימת מגיפת נגיף הקורונה. 'ריחוק חברתי' שייך טכנית למכלול אמצעים למניעת זיהום, שאינם תרופות, שנועדו לעצור או להאט התפשטות מחלה מדבקת. למרות זאת, כמה שבועות לאחר פרוץ המגיפה, מומחים העלו לדיון את השאלה, האם יתכן שהמונח מטעה ומחטיא את המטרה. מטרה: לבחון טעונים שונים בנוגע למונח "ריחוק חברתי". שיטות המחקר: כדי ללמוד את הטיעונים, תכנון המחקר כלל (1) סקירה של השימוש במושגים 'ריחוק חברתי' ו'ריחוק פיזי' בהתבסס על מגמות בחיפוש גוגל (15 בפברואר עד 15 ביוני 2020); (2) ניתוח הטיעונים ששימשו בדיונים בתקשורת, בהקשר של 'ריחוק חברתי' לעומת 'ריחוק פיזי', בהתבסס על מגמות חיפש בגוגל (15 במרץ עד 15 באפריל 2020); ו־(3) סקירת ספרות מדעית ב־PubMed. המחקר נערך באנגלית. תוצאות: ניתוח מגמות הראה את השיא ואת הירידה בפופולריות היחסית של המושגים 'ריחוק חברתי' ו'ריחוק פיזי' במהלך אביב 2020. הניתוח התמטי של מקורות גוגל הניב סדרה של טיעונים המבוססים על תשעה נושאים, ושניים עד חמישה תתי נושאים המשקפים את המושג המטעה, הפרספקטיבה ההיסטורית, הפרספקטיבה הסוציולוגית, הפרספקטיבה של בריאות הציבור, הצעות אלטרנטיביות לגבי המימדים החברתי והפיזי, ההבחנה בין המונחים, הבחירה הפוליטית, והצורך במיתוג מחדש. שני מאמרים נכללו בסקירת הספרות המדעית, שניהם הדגישו את הצורך בשינוי המינוח. מסקנות: המחקר מדגיש שהבחירה במינוח חשובה במהלך תכנון מסרים מצילי חיים בבריאות הציבור. לכן מומלץ למתג מחדש את 'ריחוק חברתי' ל'ריחוק פיזי' כדי לשפר את התקשורת הברורה במהלך פנדמייתה־19-COVID הנוכחית, במטרה להתכונן לפנדמיות עתידיות. (מתוך המאמר)
AB - רקע: במהלך התפרצות ה־19-COVID המונח 'ריחוק חברתי' זכה לתשומת לב עצומה בתקשורת ובמדיה החברתית, ואומץ על ידי ממשלות כאמצעי זהירות אוניברסלי לבלימת מגיפת נגיף הקורונה. 'ריחוק חברתי' שייך טכנית למכלול אמצעים למניעת זיהום, שאינם תרופות, שנועדו לעצור או להאט התפשטות מחלה מדבקת. למרות זאת, כמה שבועות לאחר פרוץ המגיפה, מומחים העלו לדיון את השאלה, האם יתכן שהמונח מטעה ומחטיא את המטרה. מטרה: לבחון טעונים שונים בנוגע למונח "ריחוק חברתי". שיטות המחקר: כדי ללמוד את הטיעונים, תכנון המחקר כלל (1) סקירה של השימוש במושגים 'ריחוק חברתי' ו'ריחוק פיזי' בהתבסס על מגמות בחיפוש גוגל (15 בפברואר עד 15 ביוני 2020); (2) ניתוח הטיעונים ששימשו בדיונים בתקשורת, בהקשר של 'ריחוק חברתי' לעומת 'ריחוק פיזי', בהתבסס על מגמות חיפש בגוגל (15 במרץ עד 15 באפריל 2020); ו־(3) סקירת ספרות מדעית ב־PubMed. המחקר נערך באנגלית. תוצאות: ניתוח מגמות הראה את השיא ואת הירידה בפופולריות היחסית של המושגים 'ריחוק חברתי' ו'ריחוק פיזי' במהלך אביב 2020. הניתוח התמטי של מקורות גוגל הניב סדרה של טיעונים המבוססים על תשעה נושאים, ושניים עד חמישה תתי נושאים המשקפים את המושג המטעה, הפרספקטיבה ההיסטורית, הפרספקטיבה הסוציולוגית, הפרספקטיבה של בריאות הציבור, הצעות אלטרנטיביות לגבי המימדים החברתי והפיזי, ההבחנה בין המונחים, הבחירה הפוליטית, והצורך במיתוג מחדש. שני מאמרים נכללו בסקירת הספרות המדעית, שניהם הדגישו את הצורך בשינוי המינוח. מסקנות: המחקר מדגיש שהבחירה במינוח חשובה במהלך תכנון מסרים מצילי חיים בבריאות הציבור. לכן מומלץ למתג מחדש את 'ריחוק חברתי' ל'ריחוק פיזי' כדי לשפר את התקשורת הברורה במהלך פנדמייתה־19-COVID הנוכחית, במטרה להתכונן לפנדמיות עתידיות. (מתוך המאמר)
UR - https://uli.nli.org.il/discovery/search?vid=972NNL_ULI_C:MAIN&query=lds05,contains,001111648
M3 - מאמר
SN - 2707-0042
VL - 9
SP - 70
JO - קידום בריאות בישראל
JF - קידום בריאות בישראל
ER -