TY - JOUR
T1 - ידידותיות לגיל המבוגר במקומות עבודה - מודל רב-ממדי
AU - אפלר-ח'טאב, רפאל
AU - משולם, אילן
AU - דורון, ישראל
N1 - למאמר קיים תקציר בשפה האנגלית בעמ' xi למאמר קיים תקציר בשפה הערבית בעמ' 153. המאמר מהווה תרגום מאנגלית למאמר: Eppler-Hattab, R., Meshoulam, I., & Doron, I. (2019). Conceptualizing Age-friendliness in Workplaces: Proposing a New Multidimensional Model. The Gerontologist, gny184, https://doi.org/10.1093/geront/gny184
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - המאמר איננו מחקר אמפירי, אלא דווקא מחקר קונספטואלי. הוא נוגע למדיניות חברתית מרכזית בעידן של הזדקנות החברה האנושית ובצורך להתמודד עם שיעורי עוני גדלים והולכים בקרב אזרחים ותיקים. כידוע, אחת הדרכים המרכזיות לצמצם עוני בכלל, ובזקנה בפרט, היא תעסוקה. אולם במציאות של חובת פרישה על רקע גיל או בסביבה גילנית, הדוחפת עובדים מבוגרים אל מחוץ לשוק העבודה, נשאלת השאלה כיצד ניתן לשנות זאת. אם כן, מאמר זה עוסק באחת מדרכי המענה לסוגיות אלה, באמצעות המושג "סביבת עבודה ידידותית לגיל". יצירת סביבות עבודה ידידותיות לגיל המבוגר היא גישה ארגונית מרכזית להתמודדות עם האתגרים של תמיכה בכוח עבודה מזדקן ומבוגר. עם זאת, כפי שמתואר במאמר, אין עדיין הגדרות קונקרטיות או מסגרות תיאורטיות המסבירות את מלוא המשמעות, ההנחות והתהליכים הבסיסיים של מושג זה. המאמר סוקר באופן ביקורתי את ההמשגות של מקום העבודה הידידותי לגיל המבוגר בתחומי הפסיכולוגיה הארגונית והגרונטולוגיה, ומציע הגדרת עבודה חדשה של המושג ומודל רב-ממדי המורכב מטיפולוגיה של ממדי ידידותית לגיל המבוגר, המייצגים את ההשלכות של מדיניות ופרקטיקות משאבי אנוש, המדגימות את הדרכים שבהן התרבות והאקלים הארגוניים תומכים בעובדים מזדקנים. מסגרת זו מאפשרת הבנה טובה יותר של המציאות הארגונית-התעסוקתית בשוק עבודה מזדקן ומבוגר, ובכך משמשת בסיס יעיל שעליו ניתן לבנות מדידות ארגוניות שישמשו בעתיד.
AB - המאמר איננו מחקר אמפירי, אלא דווקא מחקר קונספטואלי. הוא נוגע למדיניות חברתית מרכזית בעידן של הזדקנות החברה האנושית ובצורך להתמודד עם שיעורי עוני גדלים והולכים בקרב אזרחים ותיקים. כידוע, אחת הדרכים המרכזיות לצמצם עוני בכלל, ובזקנה בפרט, היא תעסוקה. אולם במציאות של חובת פרישה על רקע גיל או בסביבה גילנית, הדוחפת עובדים מבוגרים אל מחוץ לשוק העבודה, נשאלת השאלה כיצד ניתן לשנות זאת. אם כן, מאמר זה עוסק באחת מדרכי המענה לסוגיות אלה, באמצעות המושג "סביבת עבודה ידידותית לגיל". יצירת סביבות עבודה ידידותיות לגיל המבוגר היא גישה ארגונית מרכזית להתמודדות עם האתגרים של תמיכה בכוח עבודה מזדקן ומבוגר. עם זאת, כפי שמתואר במאמר, אין עדיין הגדרות קונקרטיות או מסגרות תיאורטיות המסבירות את מלוא המשמעות, ההנחות והתהליכים הבסיסיים של מושג זה. המאמר סוקר באופן ביקורתי את ההמשגות של מקום העבודה הידידותי לגיל המבוגר בתחומי הפסיכולוגיה הארגונית והגרונטולוגיה, ומציע הגדרת עבודה חדשה של המושג ומודל רב-ממדי המורכב מטיפולוגיה של ממדי ידידותית לגיל המבוגר, המייצגים את ההשלכות של מדיניות ופרקטיקות משאבי אנוש, המדגימות את הדרכים שבהן התרבות והאקלים הארגוניים תומכים בעובדים מזדקנים. מסגרת זו מאפשרת הבנה טובה יותר של המציאות הארגונית-התעסוקתית בשוק עבודה מזדקן ומבוגר, ובכך משמשת בסיס יעיל שעליו ניתן לבנות מדידות ארגוניות שישמשו בעתיד.
UR - https://uli.nli.org.il/discovery/search?vid=972NNL_ULI_C:MAIN&query=lds05,contains,000810287
M3 - מאמר
SN - 0334-231X
VL - 109
SP - 117
EP - 137
JO - ביטחון סוציאלי
JF - ביטחון סוציאלי
ER -